Onderwijs van Yuverta Horst voortaan ook bij Kasteelpark Born
Studenten van Yuverta Horst mbo van de dier-opleidingen krijgen vanaf dit schooljaar tenminste één dag per week onderwijs in Kasteelpark Born. Dit gebeurt in een lesblok van 10 weken.
Daarvoor is een speciale samenwerking opgezet tussen de school en het dierenpark.
Theoretische vakken
De studenten krijgen de theoretische vakken op school en passen die kennis vervolgens toe in een realistische beroepssituatie. Deze vorm van studeren wordt ook wel het zogenaamde ‘hybride leren’ genoemd. De studenten helpen bij de verzorging van de dieren én waar mogelijk bij activiteiten die in het Kasteelpark worden georganiseerd voor het publiek. Zo is er sprake van een mooie wisselwerking tussen beide partijen.
Onderwijs zoals het moet zijn
Studenten doen tijdens de lessen in het park onder andere ervaring op in het verzorgen van de dieren, het doen van een praktijkgerichte opdracht zoals gedragsonderzoek bij de dieren en het monitoren van de dieren op hun gezondheid. Daarnaast werken zij aan hun professionele werkhouding omdat ze in een realistische en authentieke context onderwijs volgen. Zij doen in het Kasteelpark ervaring op in de omgang met bezoekers, medewerkers en vrijwilligers. De begeleiding van de studenten gebeurt door de professionals van het park en docenten. Ook worden er regelmatig medewerkers, externe gastsprekers of trainers uitgenodigd om presentaties te geven over het vakgebied. Trainer Marco Westerhof omschreef het onlangs nog treffend: "Dit is zoals onderwijs moet zijn!”
Studenten en docenten zijn positief
Kasteelpark Born is enthousiast over de samenwerking. Parkmanager Janke Faber: “We vinden het belangrijk om een bijdrage te leveren aan het opleiden van toekomstige professionals. En natuurlijk is de extra hulp op het park voor ons heel welkom. Dit is een mooie manier om de afstand tussen de arbeidsmarkt en het onderwijs te verkleinen”.
Student Michiel van Yuverta Horst is ook blij met de praktijk-dag in het park. “We moeten nu wel een stuk langer reizen met het OV, maar dat hebben we er wel voor over. Je werkt hier met heel andere dieren dan op school en het is een hele ervaring om in een echt dierenpark te kunnen werken.”
Ook de docenten zijn te spreken over de samenwerking; Martijn Smeets, Lianne Versteden en Herman Peeters merken dat zij door de praktijkdagen in het Kasteelpark een ander contact krijgen met de studenten. Het is minder formeel en toch ook professioneler. Je ziet studenten groeien in hun professionele rol en dat is prachtig om te zien.