swolgenseweg-tienray

Onderzoek naar verkeersveiligheid in Maasdorpen

Broekhuizen Broekhuizenvorst Grubbenvorst Lottum Meerlo Swolgen Tienray Algemeen 7 februari 2024

In de raadsvergadering van dinsdag hebben de politieke partijen een motie ingediend om tot een oplossing te komen voor de verkeersoverlast in de kleine kernen. Al jaren is de verkeersoverlast in alle dorpskernen in Horst aan de Maas een groot probleem, vinden ze. 

"Het probleem wordt alleen maar groter door het toenemende vrachtverkeer in met name de kleine kernen en Maasdorpen", stelt raadslid Stef van Loo van Essentie. 

Verkeersveiligheid verbeteren

Binnen de gemeenteraad leven al geruime tijd een aantal vragen. Van Loo licht toe dat met name in de Maasdorpen het probleem alleen nog maar groter is geworden door de uitbreiding van activiteiten van bedrijven. Als voorbeeld geeft hij ook aan de tijdelijke afsluiting van de doorgang door Blitterswijck. “De vrachtwagens rijden nu dag en nacht af en aan. Met name in Lottum creëert dit onveilige situaties doordat vrachtwagens direct langs een basisschool rijden waar jeugd oversteekt”. Deze afsluiting geeft een beeld voor de toekomst, want indien de route weer open zal gaan, dan zal deze autoluw zijn. Het vrachtverkeer zal dus door de kleine kernen blijven rijden.

Onderzoek

De gemeenteraad heeft te kennen gegeven het idee van een rondweg rond de Maasdorpen interessant te vinden. Daarom is op voordracht van Van Loo een motie ingediend die het College van Burgemeester en Wethouders oproept om een onderzoek te starten naar hoe de verkeersdruk in ieder geval binnen de zeven Maaskernen opgelost kan worden. Over de resultaten wordt de gemeenteraad geïnformeerd.