Online tv-serie over verdriet en verlies
Niet iedere jongere praat gemakkelijk over verdriet en verlies. Om jongeren te helpen leren om te gaan met hun gevoelens, organiseert Stichting Mijn Masker Af onder meer gastlessen op scholen.
Om te laten zien wat de toegevoegde waarde is om te praten over verdriet en verlies, heeft de Stichting een achtdelige online tv-serie gemaakt. De afleveringen 1 tot 6 worden online vertoond, afleveringen 7 en 8 zijn alleen te zien in de bioscoop. De film wordt onderdeel van een roadtour langs scholen, een lespakket voor middelbare scholen en ‘thuispakket’ voor ouders.
Verhaal
De serie volgt het verhaal van een docente op een fictieve middelbare school, die door een incident met één van haar leerlingen uit haar mentorklas plotseling ervaart dat er veel verborgen verdriet is in haar klas. Ze wil daar iets mee doen, maar moet daarvoor eerst weerstand en angst bij haar collega’s en directie overwinnen. Als ze uiteindelijk Stichting Mijn Masker Af in de arm neemt, leidt dat tot een reeks onthullingen in de klas die ze nooit voor mogelijk had gehouden. Doordat die gevoelens en situaties boven water komen, kan ze die bespreekbaar maken, verdere escalatie van problemen voorkomen en oplossingen aandragen. Met een bijzonder initiatief van de leerlingen als slotstuk.
Wake-up call
“We willen met de serie professionals in het onderwijs een spiegel voorhouden en een wake-up call geven hoe belangrijk het is dat ze beter weten wat zich in een klas afspeelt als het gaat om gevoelens als pijn, verdriet en verlies”, vertelt rouwtherapeute Gertie Mooren, coördinator van Stichting Mijn Masker Af. Ook vanuit de vraag: waar begint en houdt de verantwoordelijkheid van docenten op? We willen ook ouders bewust maken van hun rol en hen tools aanreiken hoe ze pijn, verdriet en verlies thuis bespreekbaar kunnen maken. En we willen het belang van preventie onderstrepen: hoe kun je mogelijke problemen voorkomen.”