Openbaarmaking brieven aan de gemeenteraad

Horst Sevenum America Broekhuizen Broekhuizenvorst Evertsoord Griendtsveen Grubbenvorst Hegelsom Kronenberg Lottum Meerlo Melderslo Meterik Swolgen Tienray Politiek 15 februari 2024

Brieven aan de gemeenteraad van Horst aan de Maas zijn voortaan in principe openbaar en kunnen via het raadsportaal ingezien worden. Een uitzondering wordt gemaakt voor privacygevoelige brieven. 

Ingekomen brieven

Vorig jaar ontving de gemeenteraad in Horst ruim 375 brieven. Hierbij gaat het om informatie van andere overheden of instellingen, maar ook om vragen en opmerkingen van personen of verenigingen. De raadsfracties geven aan welke brieven men wil bespreken tijdens de maandelijkse behandeling van de ingekomen brieven in de gemeenteraad.

Transparantie versus privacybescherming

In het verleden waren brieven aan de raad altijd openbaar. Door de veranderende privacywetgeving is dit niet meer het geval. Inmiddels hebben we ook te maken met de Wet open overheid (Woo) en die wet vraagt juist om een transparantere overheid. Dit dilemma was in november 2023 onderwerp van een debat in de gemeenteraad. Aanleiding was een motie van de fractie Perspectief waarin gevraagd werd om openbaarmaking van de ingekomen stukken. Tijdens dit debat stelde de raad zich op het standpunt dat de brieven aan de raad allemaal openbaar zijn met uitzondering van privacygevoelige brieven. Dit is ook het uitgangspunt voor de nieuwe procedure die het presidium op 5 februari vaststelde.

Nieuwe procedure

In de nieuwe 'Procedure openbaarheid ingekomen stukken' is geregeld dat ingekomen brieven voor iedereen toegankelijk zijn in het raadsportaal. De brieven zijn opgenomen bij de betreffende raadsagenda. Brieven met privacygevoelige informatie worden in een afzonderlijke lijst geplaatst die alleen voor (burger)raadsleden beschikbaar is. Overigens kunnen (burger)raadsleden hier wel gewoon vragen over stellen tijdens een raadsvergadering.