Oplichters doen zich voor als politie in Horst aan de Maas
De politie Horst Peel en Maas heeft recentelijk een toename gezien in meldingen van personen die zich voordoen als politieagenten. Ook in de gemeente Horst aan de Maas is dit een groeiend probleem.
Het is belangrijk dat inwoners waakzaam zijn en weten hoe ze zich kunnen beschermen tegen deze vorm van oplichting.
Hoe gaan deze oplichters te werk?
De oplichters gebruiken verschillende tactieken om mensen te misleiden en waardevolle bezittingen afhandig te maken. Enkele veelvoorkomende methodes zijn:
- Telefonisch contact opnemen en zich voordoen als politieagent of bankmedewerker
- Beweren dat er een onderzoek loopt naar verdachte activiteiten op de bankrekening van het slachtoffer
- Vragen om sieraden en andere waardevolle spullen "veilig te stellen" door ze aan een "agent" te overhandigen
Politie en banken vragen nooit om waardevolle spullen
Het is essentieel om te weten dat de politie of banken nooit telefonisch contact opnemen met het verzoek om sieraden of andere waardevolle bezittingen op te halen. Dit is een duidelijk teken van oplichting. Legitieme instanties zullen nooit op deze manier te werk gaan. ''We willen benadrukken dat de politie of banken nooit om persoonlijke bezittingen vragen, zeker niet telefonische", aldus de politie op Instagram.
Als je een verdacht telefoontje ontvangt van iemand die beweert van de politie of bank te zijn en om waardevolle spullen vraagt, neem dan de volgende stappen:
- Hang onmiddellijk op
- Bel niet terug naar het nummer dat u heeft gebeld
- Neem contact op met de politie via het officiƫle nummer en meld het incident
Bescherm jezelf en je dierbaren
Praat met familieleden, vrienden en buren, vooral ouderen, over deze oplichtingspraktijken. Zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van de werkwijze van deze oplichters en weet hoe te handelen bij verdachte telefoontjes. Samen kunnen we voorkomen dat meer mensen slachtoffer worden van deze misdrijven.
Overkomt jou dit bel meteen met 0900-8844.