Plannen voor documentaire over basisschool de Driehoek Griendtsveen

Griendtsveen Algemeen 19 maart 2023

Er wordt momenteel nagedacht over mogelijkheden tot het maken van de documentaire over basisschool de Driehoek in Griendtsveen. Doel van de documentaire is het aankaarten van een probleem waar steeds meer kleine dorpskernen in ons land mee te maken hebben en wat van enorme impact dit heeft op de leefbaarheid van een dorp zoals Griendtsveen.

SPO Griendtsveen

In november 2022 kondigde het bestuur van Dynamiek Scholengroep aan dat de basisschool gesloten wordt. Voor een groep ouders was dat de aanleiding om samen te onderzoeken of de school overgenomen kan worden, en onder zelfstandig bestuur kan blijven bestaan. Zo is Stichting Primair Onderwijs Griendtsveen opgericht. Met SPO Griendtsveen bieden de ouders het dorp een reëel alternatief om de basisschool over te nemen van de Scholengroep.

Aandacht

De film wordt gemaakt in opdracht van BNN/Vara. ‘’In december zijn we door twee documentairemakers benaderd’’, vertelt Elena Hinten. Ze wilden graag meer weten over de situatie rondom de school en welke stappen we als ouders, maar vooral ook als dorp in ondernemen index's open te houden’’. De eerste kennismaking is dus al gemaakt. We hopen een discussie op gang te brengen en dit probleem meer onder de aandacht te brengen. Zoals de voorzitter van het bestuur van SPO Griendtsveen mooi verwoorde:" grote kindcentra en grote klassen maken nu nog de dienst uit. Wij lopen noodgedwongen voorop’’. 

TV

‘’In plaats van groot, denken wij klein. Globalisering maakt in veel sectoren plaats voor schaalverkleining, maar daar is in het onderwijs nog geen sprake van. Terwijl er zoveel pluspunten zijn. We hopen dat bij het zien van ons verhaal, andere dorpen in eenzelfde situatie, zich gesterkt voelen en laten zien dat er alternatieven zijn.  Gedurende een +/- jaar zullen ze alle stappen volgen die wij als dorp zetten in het behouden van de basisschool met hopelijk de heropening van de school onder leiding van SPO Griendtsveen’’, aldus Hinten. Het is nog niet duidelijk wanneer de film op tv te zien zijn.