Regio Noord-Limburg helpt arbeidsmigranten op weg met app

Horst Sevenum America Broekhuizen Broekhuizenvorst Evertsoord Griendtsveen Grubbenvorst Hegelsom Kronenberg Lottum Meerlo Melderslo Meterik Swolgen Tienray Algemeen 4 september 2023

In de regio Noord-Limburg verblijven veel arbeidsmigranten. Om arbeidsmigranten met goede informatievoorziening verder te helpen hun weg te vinden in Nederland, werken de samenwerkende Noord-Limburgse gemeenten Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo en Venray met de app MYinfoNL. De app werd zaterdag gepresenteerd tijdens de informatiebeurs voor arbeidsmigranten in de Mèrthal in Horst.  

Wethouder Roy Bouten van de gemeente Horst aan de Maas presenteerde de app tijdens de informatiemarkt namens de regio. Hij vertelt: "We zetten er op in dat al onze inwoners, dus ook de arbeidsmigranten, echt mee kunnen doen in onze vitale kernen. Dat ze hier niet alleen komen werken en wonen, maar volop mee leven samen met en tussen hun nieuwe buren in. Deze app is hopelijk de routekaart voor arbeidsmigranten om gelukkig te wonen, werken en leven. Daar zijn de arbeidsmigranten mee geholpen, maar ook hun nieuwe buren."

Informatie in eigen taal

Regio Noord-Limburg gaat als eerste regio in Nederland deze app aanbieden aan arbeidsmigranten die woonachtig zijn in deze regio. In de app krijgen arbeidsmigranten toegang tot informatie over onder meer wonen, werken, gezondheid, hun rechten als werknemer en verschillende wet- en regelgeving. Er staat gemeentelijke informatie in, regionale informatie én landelijke informatie. In deze app staat ook informatie over het leren van de Nederlandse taal, wonen in een eigen huis, scholen voor de kinderen, omgaan met de buren en belasting betalen. Belangrijke onderwerpen om echt mee te kunnen doen in de verschillende Noord-Limburgse gemeenten. Via de app ontvangt de arbeidsmigrant de gewenste informatie 24/7 in zijn/haar eigen taal. Momenteel zijn er 12 talen beschikbaar in de app.  

Werkgevers en huisvesters

De app biedt de mogelijkheid om naast de gemeentelijke informatie een extra informatie-laag toe te voegen. Daarin kunnen in de regio actieve werkgevers en huisvesters ook hun informatie delen.  

De werkgevers en huisvesters zijn voor de gemeenten een belangrijke partner. De app, die met een QR code te downloaden is, kan via hen makkelijk verspreid worden onder de arbeidsmigranten. Gemeenten zien de arbeidsmigranten vaak pas als ze al een poosje binnen de gemeente zijn en nu bereiken zij ze veel eerder. De gemeenten zijn in gesprek met het RNI loket, (eerste registratieplek bij aankomst in NL), om te vragen of zij de QR codes ook willen delen. Op die manier zou de arbeidsmigrant meteen bij aankomst in Nederland kunnen beschikken over alle voor hem of haar relevante informatie.