Restauratie Het Klooster Griendtsveen gestart

Griendtsveen Algemeen 5 december 2023

In Griendtsveen is maandagmiddag 4 december het startsein gegeven voor de restauratie van het voormalige klooster. Woonwenz geeft het klooster een nieuwe bestemming met 4 huurappartementen en 2 studio’s in het sociale huursegment. 

Het ontwerp is gemaakt door Buro van Asseldonk in samenwerking met De Loods Architecten en Adviseurs en Bouwbedrijf Hendriks uit Gemert is met de uitvoering belast. Begin 2025 moeten de nieuwe bewoners de sleutel krijgen.

Het project
In de zomer van 2022 is Woonwenz benaderd door Roy Bouten, wethouder van de Gemeente Horst aan de Maas, met de vraag of Woonwenz bereid was de realisatie van een volledig uitgewerkt plan over te nemen en het te verbouwen klooster langjarig te exploiteren. Het plan lag daarvoor al klaar, gemaakt door deskundige vrijwilligers uit en bevriende adviseurs van de dorpsgemeenschap van Griendtsveen. Dit alles onder de paraplu van Stichting 'Het Klooster'. Roy Bouten: “In al onze dorpen en wijken wonen mensen die graag willen wonen op de plek waar ze zich thuis voelen. Daarom zijn we trots dat we ook in Griendtsveen concreet woningen bouwen. Met nieuwbouw in 15 van de 16 kernen van de Gemeente Horst aan de Maas, zorgen we voor voldoende woningen zodat er straks voor iedereen iets te kiezen is.” 

Monumenten
Woonwenz heeft ervaring met rijks- en gemeentelijke monumenten in de gemeente Venlo. Daarnaast heeft de woningcorporatie woningen in de gemeente Horst aan de Maas. Samen met de gemeente, Provincie Limburg, de Stichting 'Het Klooster', de Parochie en de Dorpsraad is het tot een mooi project gekomen. Frank van Engelen, directeur-bestuurder van Woonwenz: “Het is mooi om te zien dat als alle partijen écht hetzelfde resultaat voor ogen hebben, je dat samen ook bereikt.”

Wonen en meer
In het gerestaureerde klooster komen straks 4 huurappartementen en 2 studio’s, een uiterst belangrijke aanvulling op het betaalbare woningaanbod in dit kleine dorp. 

Loek Sijbers, Voorzitter Dorpsraad: “Met de realisatie van de ombouw van het Klooster tot woongelegenheid in het sociale huurdomein, wordt in Griendtsveen een belangrijke bijdrage geleverd aan de leefbaarheid. Onze kwetsbare kleine gemeenschap heeft dringend behoefte aan meer omloop in het woningenbestand zodat jonge mensen nieuwe kansen krijgen, de school open kan blijven en het dorp uit een gezonde mix van leeftijden kan blijven bestaan. We zijn trots op dit initiatiefrijke dorp en trots op Woonwenz die dit mede mogelijk maakt!”

Gemeenschap
Griendtsveen heeft een actieve, levendige en creatieve dorpsgemeenschap. Dat blijkt ook uit het feit dat dit plan door deze gemeenschap 'in de steigers is gezet'. Ook de manier waarop nu al vele vrijwilligers bezig zijn om de verwilderde kloostertuin in oude glorie te herstellen, is een inspirerend en mooi voorbeeld daarvan. De nieuwe bewoners worden van harte uitgenodigd om straks, als zij dat willen, deel uit te maken van het gemeenschapsleven in Griendtsveen.