Start bouw Ózzen Hôf Horst is een feit

Rijk steunt nieuwbouw in Sevenum

Sevenum Economie 25 april 2024

De gemeente Horst aan de Maas krijgt een bijdrage uit de zesde ronde van de Woningbouwimpuls (Wbi). Het ministerie van Binnenlandse Zaken en koninkrijksrelaties trekt hiervoor een bedrag uit van 2,4 miljoen euro.

De bijdrage voor Horst aan de Maas gaat naar nieuwbouw van zo'n 264 woningen in Sevenum.

Huur en betaalbare koopwoningen

Het gaat om woningen in de sociale huursector, middenhuur en betaalbare koopwoningen voor starters en mensen met lage- en middeninkomens. De regeling heeft het Rijk in het leven geroepen om juist ook bouwprojecten van de grond te tillen waarin de voor woningbouw noodzakelijke publieke investeringen hoger zijn dan de gemeentelijke opbrengsten uit onder meer grondverkoop. Door deze projecten financieel te ondersteunen, kunnen gemeenten sneller meer betaalbare woningen realiseren, stelt het Rijk. 

Met de bijdrage gaat de gemeente nieuwbouw realiseren in de kern Sevenum. Het gaat om totaal 264 woningen voor de projecten 't Mäöleveld en d'n Crouwel.

Koploper in bouwen

Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is Horst aan de Maas een koploper in Limburg als het gaat om het toevoegen van nieuwe woningen. Ongeveer 600 woningen bevinden zich volgens het CBS momenteel op de planning of zijn in aanbouw, wat neerkomt op 3,1 procent van de totale woningvoorraad. Wethouder Roy Bouten: "In 2021 beloofden we 1.000 woningen te vergunnen tussen 2021 en 2025. De eerste drie jaar zijn inmiddels voorbij en de teller staat op meer dan 700 vergunningen. En er staan nog ruim 1300 vergunningen op de planning. We weten dat er nog wat plannen weg kunnen vallen, maar daarmee zetten we een belangrijke stap in de ambitie dat er voor iedereen in onze gemeente een woning is die bij hem of haar past én op een plek waar diegene zich thuisvoelt.”