Schutterij Grubbenvorst huldigt jubilarissen

Grubbenvorst Cultuur 1 april 2023

Schutterij St. Jan uit Grubbenvorst hield onlangs weer de jaarvergadering en teerdag. De vergadering had vooral een feestelijk tintje, aangezien de schutterij maar liefst drie jubilarissen heeft gehuldigd. 
Roel Wijnhoven is gehuldigd voor 25 jaar lidmaatschap, Hay Wijnhoven en Jan Maes zijn beide al 50 jaar lid van St. Jan.

Draagspeld 

Roel was voor zijn 16e al tamboer bij de Schutterij, en vandaag de dag nog steeds. Wijnhoven was Koning in 2006 en 2008, en onder andere van 2007 tot 2012 bestuurslid. Hij ontvangt de zilveren draagspeld van schutterij St Jan. En de eremedaille in het zilver van de OLS federatie.

Erelid

Hay Wijnhoven was de eerste jaren van zijn lidmaatschap actief schutter en enkele jaren buksmeester geweest. In 1983 lukte het Hay om de laatste resten van de vogel naar beneden te schieten en het jaar erop samen met jouw vrouw Riny als koningspaar voorop te gaan bij de schutterij. Nadat Hay miste tijdens het OLS schieten, zwoor hij nooit meer te schieten op het OLS en heeft hij de buks verruild voor de pen. Hay was vorig jaar voor het 40e jaar optekennaar op het OLS. Verder was hij van 1984 tot 1994 bestuurslid en werd daarna benoemd tot erelid. Tijdens het eigen OLS jaar, werd Wijnhoven medebeheerder van het OLS hoés en mede door zijn fanatieke inzet is er ook een prachtige OLS tentoonstelling ingericht in Grubbenvorst. 

Verenigingsman

Jan Maes heeft in die 50 jaar als actief lid weinig onder de schietbuks gestaan, maar was altijd van de partij is als er iets gedaan moet worden op de Schuttershof. Verder is Jan vanaf 1992 ook vele jaren voorop gegaan als sappeur tijdens de verschillende schuttersfeesten en daarbij ook menig prijs binnengehaald. Ook bij de verschillende Bieleman- en Sappeurstreffens was Jan fanatiek deelnemer en bekend gezicht, zowel als deelnemer als op organisatorisch vlak. Verder heeft Jan vele jaren met de schutters van “d’n Horsterwaeg” de materialenwagen gereden naar het OLS. Ze zorgde onder leiding van Jan er toen altijd voor dat alles netjes klaar stond als de bus arriveerde op het OLS terrein en de schutters niet ver hoefde te lopen. Jan is een echte verenigingsman om op te bouwen.

Eremedaille

Hay en Jan mochten een gouden G met daarop een afbeelding van ST Jan en een persoonlijke tekst in ontvangst nemen. Namens de OLS federatie hebben beide heren uit handen van bondsvoorzitter Ger Heldens de eremedaille in goud met het gouden kroontje ontvangen.