Sint Lambertuskerk en kasteel zondag in teken van Johan van Wittenhorst

Horst Cultuur 1 september 2023

Johan van Wittenhorst nam 500 jaar geleden zijn intrek in kasteel Huys Ter Horst, zondag wordt aan deze gebeurtenis extra aandacht besteed. In samenwerking met het LGOG is er een gezamenlijk openstelling van de Sint-Lambertuskerk en het kasteel. 

Johan van Wittenhorst, een Kleefse edelman, kwam in 1523 naar Horst als ambtman van het land van Kessel. Het kasteel van Horst werd zijn dienstwoning. 

Grafkelder

Johan slaagde erin om alle eigendommen en rechten in handen te krijgen. Hij wist huis en heerlijkheid aan hem en zijn familie te verbinden. Johan werd in 1569 begraven in de grafkelder van de gotische kerk in Horst. Zijn vrouw Josina van Wees drie jaar later. De hardstenen grafzerk boven deze grafkelder is na WO II in de nieuwe kerk in het zuidwestelijke toegangsportaal ingemetseld. 

Familie Van Wittenhorst 

Zondagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur kunnen bezoekers in de Sint-Lambertuskerk nadere informatie krijgen over de grafkelder van de familie Van Wittenhorst. De archeoloog Xavier van Dijk zal uitleg geven over de zoektocht naar die grafkelder. Deze was tijdens de bouw van de nieuwe kerk na WO II ergens onder de vloer verdwenen.Tijdens dit bezoek kunnen rondleiders veel vertellen over de aanwezige historische kunstschatten in de monumentale kerk. Een bezoek aan de prachtige schatkamer behoort tot de mogelijkheden. 

Gratis

Op Kasteel Huys Ter Horst krijgen bezoekers informatie over de ontdekking dat deze Johan van Wittenhorst een directe voorouder is van Willem Alexander. Het kasteel is van 12.30 tot 16.00 uur gratis te bezoeken en deze dag ook bewoond. Ontmoet het kruidenvrouwtje, de kokkin en andere bewoners van het kasteel. Voor de kinderen is er een speurtocht.