Slim & duurzaam Sinterklaas en Kerstmis vieren; ruilen is het nieuwe kopen

Horst Zien & Doen 25 november 2023

De geur van pepernoten hangt alweer geruime tijd in de lucht en pakjesavond staat bijna voor de deur. Iedereen gaat weer in de vijfde versnelling om alle cadeaus op tijd ingepakt en wel in huis te halen en dat gaat niet altijd zonder stress. Daarnaast draait de pinpas overuren en de feestmaand is al zo kostbaar. 

Een aantal inwoners van Horst aan de Maas organiseren daarom een Sinterkerstcadeau-ruilmarkt op 27 november bij GEMBER aan de Steenstraat 2 in Horst.  

Verduurzamen

Inwoners van Horst aan de Maas willen verduurzamen en hebben daarom het initiatief genomen om vlak voor de feestdagen een cadeautjes-ruilmarkt te organiseren in Horst. Naast dat de speelgoed- en boekenstapel in eigen huis op de schop gaat en gereduceerd wordt tot datgene wat echt nog gebruikt wordt, krijgen de spullen een mooi tweede leven en kan iemand een origineel cadeautje geven deze Sinterklaas of kerst. Zo is de cirkel rond zonder nieuwe aankopen te hoeven doen.  

Zij kwamen op het idee door een landelijk initiatief: Swap Sint. Elif Algu, oprichter van Swap Sint  schreef hierover ‘Overconsumptie is echt niet meer van deze tijd. Van ruilen komt huilen wordt altijd gezegd, maar wij hebben daarvan gemaakt: Ruilen is het nieuwe kopen. Vraag het aan elke ouder die je kent. Iedereen heeft teveel speelgoed. Soms ligt het nog maanden in de verpakking in de kast. Waarom zouden we dan nog nieuwe spullen kopen? Het is veel slimmer om te ruilen en zo ook nog eens een steentje bij te dragen aan het milieu.’ Swap Sint is een initiatief van ruilplatform Swip Swap. Het is middels de app van Swip Swap mogelijk om ook online te ruilen, het hele jaar door. Swap Sint is niet alleen een groen initiatief, maar ook nog eens hartstikke gezellig, slim en -niet onbelangrijk- goed voor de portemonnee.

Ruilen

De Horster variant is in tegenstelling tot de Swap Sints niet alleen gericht op speelgoed en cadeautjes voor kinderen. De initiatiefnemers roepen jong én oud op om iets mee te brengen wat ze niet meer gebruiken en te komen ruilen voor iets anders. Waar mensen aan mogen denken: boeken, spelletjes, puzzels, speelgoed, kerstkaarten, inpakpapier, kookspullen en andere leuke hebbedingetjes. De spullen die mensen meenemen dienen uiteraard wel nog een ronde mee te kunnen en er nog netjes uit te zien.  

De ruilmarkt in Horst vindt plaats op 27 november in GEMBER. Vanaf 19:30 uur is iedereen welkom en kan het ruilen beginnen. De ruilmarkt is gratis te bezoeken, ook mensen die zelf niets ‘over’ hebben zijn van harte welkom.