SOS Meerlo-Wanssum houdt op te bestaan

Meerlo Algemeen 27 december 2023

De Stichting OntwikkelingsSamenwerking (SOS) Meerlo-Wanssum houdt na dertig jaar op te bestaan. In al die jaren heeft SOS Meerlo-Wanssum een tiental projecten in de wereld geholpen. 

Liefst een half miljoen euro is de afgelopen jaren door SOS (in gezameld en overgemaakt naar diverse door deze organisatie geadopteerde projecten, maar ook deels aan projecten die niet zijn geadopteerd door SOS maar die wel een steunbedrag verdienden en hebben gekregen.

“De stichting bestaat dit jaar 30 jaar en heeft zijn rol vervuld”, zegt het bestuur in de laatste nieuwsbrief die vlak voor Kerstmis is uitgegeven. Het eerste project van SOS Meerlo-Wanssum was in 1992 de realisering van een opvanghuis voor straatmeisjes in Rio de Janeiro (Brazilië). Het laatste project dat SOS Meerlo-Wanssum   nu helpt is de realisering van een weeshuis annex multifunctioneel centrum voor het dorpje Rugombo in Burundi.  De stichting heeft door de jaren heen onder andere ook een boerencoöperatie mee opgericht op Sulawesie (Indonesië), een basisschool en docenten woningen gebouwen in Kalundu View (Zambia) , een weeshuis in Chili gesteund, een mobiele schoolklas gerealiseerd in Chennai (India) en een school voor dove en anderszins gehandicapte kinderen in Jiboro (Gambia).  

Voorlichting

SOS Meerlo-Wanssum had als filosofie om in de zes kerkdorpen van Meerlo-Wanssum jong en oud in beweging te krijgen voor de Derde Wereld en daardoor mensen elders een steun in de rug te geven. Ze kozen projecten in de wereld waar bij inwoners van de dorpen een relatie mee hebben. Vervolgens werd gedurende drie jaren actie gevoerd, voorlichting gegeven op scholen en bij verenigingen. Op het einde werd de actie afgesloten met een groot openlucht Wereldfestival. Om blijvend op te vallen werden de bushokjes in de dorpen beschilderd met SOS Meerlo-Wanssum-kenmerken en werd het grote Paaseiland beeld van Juul Baltussen op de rotonde in Wanssum geplaatst. Uit de koker van SOS Meerlo-Wanssum is ook het initiatief gekomen voor de oprichting van de Stichting Wereldpaviljoen met aanvankelijk een presentatie op Floriade 2012 en daarna een permanente vestiging in Kloosterdorp Steyl.

Wereldpaviljoen

SOS Meerlo-Wanssum heeft nog geld in kas. Daarvan wil ze de stichtingen die bij de projecten van de afgelopen 30 jaar horen, waarmee nog steeds contacten worden onderhouden, nog een donatie geven en het resterend bedrag schenken aan het Wereldpaviljoen in Steyl. Met deze laatste organisatie heeft SOS Meerlo-Wanssum, sedert haar oprichting na de Floriade van 2012, altijd een nauwe samenwerking gehad. Voorbeeld hiervan is het 25-jarig jubileumproject om zoveel mogelijk basisscholen uit de Gemeenten Horst en Venray tegemoet te komen in de kosten van een bezoek aan het Wereldpaviljoen. “In de afgelopen jaren heeft het Wereldpaviljoen meer dan eens bewezen de voorlichtings- en scholingsactiviteiten fantastisch te kunnen uitvoeren. Met onze gift leveren wij een bijdrage om onze kinderen en hun families te laten zien en ervaren hoe kinderen in andere culturen opgroeien”, aldus het scheidend bestuur van SOS Meerlo-Wanssum.