Spreidingswet: gemeente moet volgend jaar plek maken voor 268 asielzoekers

Horst Sevenum America Broekhuizen Broekhuizenvorst Evertsoord Griendtsveen Grubbenvorst Hegelsom Kronenberg Lottum Meerlo Melderslo Meterik Swolgen Tienray Algemeen 23 januari 2024

De gemeente Horst aan de Maas zal volgend jaar 268 opvangplekken moeten hebben voor asielzoekers als de spreidingswet volgende maand ingaat. Dat blijkt uit een berekening van het AD op basis van cijfers van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers en het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Hoeveel asielzoekers een gemeente in principe moet opvangen, hangt af van het aantal inwoners en de mate van welvaart. Dat laatste gebeurt op voorspraak van de SP. Die partij kwam vorig jaar tot de conclusie dat de minst welvarende gemeenten drie keer zo veel asielzoekers opvangen als de meest welvarende gemeenten. 

Onderhandelen

Het COA streeft naar een totaal van 96.000 opvangplekken bij de start van 2025. Omdat Horst aan de Maas een relatief welvarende gemeente is, moet ze 33 plekken meer regelen dan als alleen het inwonertal zou worden meegenomen. De gemeente kan met andere gemeenten in de provincie onderhandelen om tot een andere verdeling te komen. 

Bonus

Haalt Horst aan de Maas meer dan 268 opvangplekken, dan krijgt het een bonus van het Rijk. Komt de provincie niet aan het benodigde totaal, dan kan Den Haag uiteindelijk gemeenten dwingen om opvangplekken op te tuigen.