De doorstroomvoorziening bij Kasteel Ooijen in Broekhuizenvorst

Staatssecretaris en bestuurders bezoeken doorstroomvoorziening Broekhuizenvorst

Broekhuizenvorst Algemeen 27 maart 2024

Afgelopen maandag bezochten staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid, gouverneur Emile Roemer én verschillende bestuurders van regiogemeenten de doorstroomvoorziening in Broekhuizenvorst. Op die plek huisvest de gemeente sinds begin maart statushouders van Horst aan de Maas en regiogemeenten. 

De gemeente draagt hierbij aan het ontlasten van de asielketen. Ook kunnen de nieuwe inwoners sneller aan de slag met werk, taal en onderwijs. "Oftewel dat zij snel kunnen meedoen in de samenleving", aldus wethouder Roy Bouten.  

Vormgever

De gemeente Horst aan de Maas is één van de vormgevers van het concept doorstroomvoorziening en heeft nu als één van de eerste in Nederland een locatie geopend. "Dat maar veel gemeenten het goede voorbeeld van Horst aan de Maas mogen volgen", aldus staatssecretaris Van der Burg.

Omwonenden van de doorstroomvoorziening zijn blij hoe het proces is verlopen. "Mijn eerste indruk of reactie was dat ik verschrikkelijk schrok", vertelt Hennie Vermazeren. "Wat ik heel positief vond was de manier hoe de gemeente gereageerd heeft. Ik denk dan het eigenlijk gezorgd heeft dat er geen revolutie is uitgebroken." Er zijn nog wel wat aandachtspuntjes aldus Vermazeren. "Ik denk dat er nog wel aandacht mag zijn voor de verkeersveiligheid."