Bloemen op Sint Lambertusplein

Terugblik op nieuwsjaar 2022

Horst Sevenum America Broekhuizen Broekhuizenvorst Evertsoord Griendtsveen Grubbenvorst Hegelsom Kronenberg Lottum Meerlo Melderslo Meterik Swolgen Tienray Algemeen 31 december 2022

Het jaar is weer voorbij en 2022 was een veelbesproken nieuwsjaar. Op deze laatste dag blikken we nog even terug op de belangrijkste en meest gelezen nieuwsmomenten van het jaar.

Een terugblik per maand:

Januari

In januari van dit jaar werd bekend dat oud-Voice deelneemster Nienke Wijnhoven uit Horst het gedrag van de bandleider Jeroen Rietbergen te kennen. De Horsterse deed in 2018 mee aan The Voice of Holland en werd derde.

Wijnhoven vertelt in de Volkskrant dat ze appjes van Rietbergen kreeg of ze mee wilde gaan naar een concert. Ook bood Rietbergen aan om haar naar het hotel te rijden, maar Wijnhoven werd beschermd door een aanwezige.

Lees ook: Oud-deelnemer Nienke Wijnhoven bekend met gedrag The Voice

Februari

Begin dit jaar heerste er nog volop corona in het land. Enkele carnavalsverenigingen in Horst aan de Maas hadden hun ongenoegen geuit over de Hôrster Carnavals Parade. Die mocht van de gemeente drie dagen lang een feest organiseren op drie pleinen in Horst, terwijl de carnavalsverenigingen geen carnavalsprinsen uit mochten laten komen en activiteiten organiseren. 

Lees ook: Carnavalsverenigingen spreken ongenoegen uit over driedaagse carnavals parade

Maart

Op carnavalsmaandag werd Horst aan de Maas opgeschrikt door de moord op Guus Janssen. De 21-jarige werd neergestoken door een 19-jarige inwoner van Tienray. Janssen zou een kleine ruzie hebben proberen te sussen.

De Horster horeca besloot om alle carnavalsactiviteiten direct te stoppen. Op het Sint Lambertusplein werden massaal bloemen neergelegd op de plek waar Janssen is overleden.

Lees ook: Verslagenheid heerst in Horst na dood Guus Janssen (21)

April

In april werd bekend dat café feestzaal Cox in Horst na 17 jaar de deuren ging sluiten. De 66-jarige uitbater Henk Cox stopte om gezondheidsredenen. 

Lees ook: Café-feestzaal Cox in Horst sluit in mei de deuren

Mei

Op 15 mei vond er een grote brand plaats bij het bedrijf Euroveen in Grubbenvorst. De brandweer was met groot materieel uitgerukt. Volgens de correspondent zou er een machine voor schors te bewerken in brand zijn gevlogen. Het vuur sloeg vervolgens snel om zich heen, waardoor de loods vlam vatte. 

Lees ook: Brand uitgebroken bij bedrijf Euroveen in Grubbenvorst

Juni

Op 2 juni trok er weer een galastoet van leerlingen van het Dendron College door de straten van Horst. Na twee jaar kon de school weer een galastoet organiseren.

Onze fotografen maakten een sfeerimpressie.

Lees ook: Galastoet Dendron College door Horst

Juli

In juli werd een kindje van 1 jaar oud gered van de verstikkingsdood bij attractiepark Toverland in Sevenum. ‘’De bezoeker zag het gebeuren, en twijfelde geen moment en paste meteen de noodzakelijke eerste hulp toe. Hierdoor werd de ademweg weer snel vrij gemaakt en een verstikking voorkomen’’, schrijven de wijkagenten op Instagram.

Lees ook: Bezoeker redt kindje (1) van verstikkingsdood op attractiepark Toverland

Augustus

In augustus raakte een vrouw uit Tienray gewond geraakt toen ze werd aangevallen door een koe. Dat gebeurde toen de vrouw met haar aangelijnde hond aan het wandelen was langs de Grote Molenbeek in natuurgebied de Diepeling. ‘’Ik liep met mijn hond door de houten poort en maakte een wandeling door het gebied. Toen ik terug liep stond er aan de andere kant van het water een koe. Ik dacht nog, die blijft daar wel staan, maar nee hoor, de koe liep door het water richting mij en de hond'', vertelde Claudia van Leeuwen.

Lees ook: Vrouw met hond aangevallen door koe in Tienray

September

Eind augustus werd een 33-jarige vrouw uit Sevenum vermist. Helaas werd de muziekdocente dood aangetroffen in America. 

Familie en bekende startte een grote zoektocht in de omgeving van Sevenum en Kronenberg. Ook de hulp van een politiehelikopter, die toevallig werd ingezet voor de natuurbrand in de Mariapeel, werd kort ingeschakeld.

Lees ook: Vermiste vrouw (33) overleden

Oktober

Bij een ongeval op de Americaanseweg in Horst is op 10 oktober een fietser gewond geraakt. Een traumahelikopter werd opgeroepen. Ook meerdere ambulancewagens waren opgeroepen voor assistentie.

De fietser zou zijn aangereden op een rotonde.

Lees ook: Fietser gewond bij ongeval in Horst

November

Op 5 november brak er een grote brand uit bij het Family Entertainment Center en ABC Restaurant in Sevenum. De melding kwam ongeveer om kwart voor 4 's nachts bij de alarmcentrale binnen. Na 28 minuten werd opgeschaald naar 'zeer grote brand'. Met onder meer acht tankautospuiten en twee hoogwerkers werd geprobeerd het vuur onder controle te krijgen. 

Lees ook: Zeer grote brand in ABC Restaurant en FEC Sevenum

December

De politie zoekt getuigen van een incident dat zich dinsdagochtend op de A73 ter hoogte van Horst heeft voorgedaan. Een man is daar onderaan de afrit Horst-Melderslo mishandeld. Dat gebeurde na een verkeersconflict tussen de bestuurders van een witte Citroën Jumpy en een witte VW Crafter.

Lees ook: Man op A73 mishandeld; politie zoekt getuigen

1,7 miljoen weergaves

NU Horst aan de Maas groeide ook in het afgelopen jaar. Inmiddels wordt de Facebookpagina door ruim 14 duizend mensen gevolgd. Instagram door zo'n 5.000 mensen.

De app van NU Horst aan de Maas is ruim 5.300 keer gedownload en nuhorstaandemaas.nl heeft dit jaar ruim 1,7 miljoen paginaweergaves.