Tijdelijk tekort aan eikels in gemeentewerf

Horst Algemeen 4 december 2023

De gemeente Horst aan de Maas verwarmt de werf sinds kort met een nieuw verwarmingssysteem. In de loods staan twee grote kachels, een soort pelletkachel waar men ook gedroogde eikels in kan stoken. Het voordeel van een eikel is dat die 4 x meer warmte vasthoudt dan hout. Echter, dan moeten de eikenbomen wel genoeg eikels laten vallen want nu is er te weinig voorhanden. Vandaar verbranden ze nu houtpellets; een soort geperst houten korreltje. 

Noodzaak

Ook de gemeente ziet de noodzaak om van het gas af te gaan en investeerde in het begin van dit jaar ongeveer een half miljoen euro voor een nieuw systeem waarmee men nu de oude werf verwarmt, en straks in de nieuwe werf, waar men in het voorjaar van 2024 in zal treden. 

Speciale machine

De gemeente laat normaal gesproken een extern bedrijf de eikels oprapen met een speciale machine. Op wegen en fietspaden worden ze verzameld. De machine gaat bijv niet lukraak het bos in. Puur waar de eikels makkelijk vindbaar zijn, worden ze geraapt. Daarna worden ze gedroogd en in grote silo’s gedaan zodat het systeem zelf de aanvoer regelt.

Geen invloed

Het verwarmingssysteem verwarmt zo leidingen die door het hele gebouw gaan. Elke ruimte is apart in te regelen op gewenste temperatuur. Het is nu te hopen dat er volgend jaar genoeg eikels vallen zodat men geen pellets hoeft in te kopen. Op de natuur heeft men nu eenmaal geen invloed.