Toch huisvesting 144 arbeidsmigranten in America

America Politiek 29 mei 2024

Als gevolg van een uitspraak in hoger beroep van de Afdeling bestuursrechtspraak moet het college van B en W van Horst aan de Maas opnieuw besluiten op een aanvraag omgevingsvergunning uit 2018 voor het huisvesten van 144 arbeidsmigranten op de Eickhorsterweg 5 in America. 

Eerder heeft het college geoordeeld dat de nieuwe ontwikkeling onder andere leidt tot een onevenredige aantasting van de verkeersveiligheid. Dit is door de initiatiefnemer bestreden bij de rechtbank en de Afdeling bestuursrechtspraak. 

Opnieuw beoordelen van verkeersveiligheid

Het college heeft daarom een onafhankelijk verkeerskundig bureau in de arm genomen om de verkeersveiligheid opnieuw te beoordelen. Dit bureau heeft geoordeeld dat geen sprake is van onevenredige aantasting van de verkeersveiligheid. Daarmee is het initiatief niet langer in strijd met het bestemmingsplan ter plaatse en moet volgens de uitspraak in hoger beroep van de Afdeling bestuursrechtspraak de omgevingsvergunning alsnog verleend worden. 

Het college blijft deze ontwikkeling onwenselijk vinden en niet passend in het huidige beleid. Dit betekent dat de huisvesting, na eventuele verlening van een exploitatievergunning, mogelijk wordt.