Tom Roefs (57) ontvangt erespeld gemeente Horst aan de Maas

Horst Algemeen 30 juni 2023

Tom Roefs (57) uit Horst heeft de Erespeld van de gemeente Horst aan de Maas ontvangen. Hij kreeg de onderscheiding donderdagavond uitgereikt door burgemeester Ryan Palmen aan het einde van de jaarlijkse ledenbijeenkomst van O-twee Horst aan de Maas.

Roefs maakt zicht op meerdere vlakken verdienstelijk. Zo was hij van 2004 tot 2010 directeur van de Travel Divisie van Munckhof en boardmember van Munckhof Groep BV, sinds 2010 CEO en result director. Onder zijn leiding vond in 2010 een heroriëntatie van de business strategie plaats. In de jaren die volgen worden diverse bedrijven overgenomen, vaak vanuit een faillissement. Hiermee wordt werkgelegenheid voor werknemers zeker gesteld. 

Groei

Het bedrijf groeit exponentieel van circa 800 naar circa 2.000 medewerkers verdeelt over 24 vestigingen. Hij laat geen gelegenheid voorbij gaan om Limburg en in het bijzonder de thuisbasis Horst aan de Maas op de kaart te zetten:

  • Volgens TNO is Munckhof een koploper in het bieden van werkgelegenheid aan mensen met een kwetsbare arbeidspositie en levert een bovengemiddelde bijdrage op het gebied van sociaal ondernemen.
  • Tom draagt een duidelijke visie uit op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit blijkt onder meer bij de aankoop van nieuwe voertuigen waar stevig ingezet wordt op groene en emissiearme brandstoffen.
  • Munckhof wint onder zijn leiding diverse prestigieuze aanbestedingsprojecten.
  • Tijdens de COVID-periode heeft Munckhof veel veerkracht getoond door creatief om te denken en de GGD te ondersteunen met in eerste instant 30 medewerkers en later 150 medewerkers.
Vrijwilliger

Naast zijn verdiensten binnen de werkomgeving, zet Tom Roefs zich ook op vrijwillige basis in voor onze samenleving. Zo is hij al vanaf 2005 actief als vrijwilliger binnen de jeugdafdeling van RKsv Wittenhorst. Ook was hij vier jaar bestuurslid en is hij lid van de technische commissie.

Van 2013 tot 2019 was Tom voorzitter van O-twee Horst aan de Maas, de organisatie die ondernemers verbindt. Onder zijn leiding werd het ledenbeleid ruimer en groeide de vereniging. In 2018 stelde hij samen met LWV een convenant op dat mede werd ondertekend door het gemeentebestuur. In dit convenant werden thema’s belicht die voor de ondernemers belangrijk zijn. Regelmatig werd hij als voorzitter betrokken bij diverse overleggen om de visie namens de O-twee leden in te brengen. Zo werd O-twee nog beter op de kaart gezet en vaak gezocht als gesprekspartner op lokaal en provinciaal vlak. Tevens was hij regionaal én provinciaal in diverse overlegvormen de stem namens ondernemend Horst aan de Maas, onder meer binnen het project Agro Leeft en LWV.

Roefs was initiatiefnemer bij de oprichting van Stichting Rundje um ut Hundje en vervolgens van 2015 tot 2019 voorzitter. Zijn kracht ligt in het structureren van een proces dat leidt tot de gewenste doelen, waarin hij anderen stimuleert, motiveert en ruimte geeft. Hij was kartrekker bij de ontwikkeling en het tot wasdom brengen van het evenement. En dat is goed gelukt: het evenement is uitgegroeid tot een begrip in de gemeente met ongeveer 1.200 actieve lopers over verschillende afstanden.

Gezondste Regio 2025

De Horstenaar was daarnaast in 2015 een van de initiatiefnemers van de beweging Gezondste Regio 2025 (later Stichting Wat kies jij?) en hij was tot zeer recent voorzitter van de stichting, waarbij zich niet alleen de acht gemeenten van Noord-Limburg hebben aangesloten, maar het initiatief breed is omarmd door bijvoorbeeld ook ondernemers en onderwijs. Namens Stichting Wat kies jij? was Tom van 2018 tot 2021 tevens lid van het algemeen bestuur van Crossroads Limburg.

Tom Roefs wordt omschreven als: succesvol, kartrekker, raadgever en sparringspartner. Niet lullen maar poetsen. Doorpakken, ook als het tegen zit. Heel helder als hij het ergens niet mee eens is. En een flinke portie eigenwijsheid, die nodig is om onverstoorbaar zijn dromen te blijven najagen.