Toneelverenigingen in Horst aan de Maas slaan handen ineen

Horst Sevenum America Broekhuizen Broekhuizenvorst Evertsoord Griendtsveen Grubbenvorst Hegelsom Kronenberg Lottum Meerlo Melderslo Meterik Swolgen Tienray Cultuur 24 mei 2022

De toneelverenigingen uit Horst aan de Maas hebben de handen ineengeslagen en samen Stichting Toneel Horst aan de Maas opgericht met als doel het bevorderen en stimuleren van samenwerkingen van toneelverenigingen en andere disciplines in de cultuursector.

Nood maakt creatief

Maart is altijd een drukke maand in de toneelwereld, er is maandenlang gerepeteerd, getimmerd en geschilderd, met als kers op de taart de voorstelling. Zo ook in 2020, decors waren gebouwd, tickets verkocht en iedereen was er klaar voor……en toen stond de wereld stil en moesten de geplande voorstellingen gecanceld worden. Dat in periode van nood vaak vernieuwende ideeën kunnen ontstaan bleek ook toen. Tijdens een bijeenkomst van de toneelverenigingen uit Horst aan de Maas ontstond het idee om samen de krachten te bundelen en te bekijken wat wel kon en mocht. Daaruit ontstond het evenement Trappen & Klappen. Een evenement waarbij honderden bezoekers per fiets op vijf verschillende locaties in de gemeente konden genieten van een korte toneelvoorstelling.

Dat smaakt naar meer

Het grote succes van Trappen & Klappen smaakte naar meer. Om dit soort samenwerkingen meer structuur te geven werd er besloten een stichting op te richten, waarbij niet alleen toneelverenigingen worden uitgedaagd, maar waarbij ook andere culturele initiatieven mogen aankloppen. Dit alles onder slechts één voorwaarde, er moet een link zijn met toneel. Op 9 mei was het zover en hebben de toneelverenigingen samen met het bestuur van Stichting Toneel Horst aan de Maas het glas geheven en geproost op de toekomst.