Truckrun editie 2023 afgelast

Horst Sevenum America Broekhuizen Broekhuizenvorst Evertsoord Griendtsveen Grubbenvorst Hegelsom Kronenberg Lottum Meerlo Melderslo Meterik Swolgen Tienray Algemeen 7 april 2023

De Truckrun Horst, maandenlang zien ze ernaar uit, de deelnemende truckers, maar vooral ook hun bijrijders. Maar de editie voor 2023 is afgelast. 

Aanleiding vormt een incident vorig jaar tijdens de Truckrun van de Tukker Truckers elders ons het land.

Aangescherpt

Tijdens de truckersritten is het gebruikelijk dat de begeleiders van de verstandelijk gehandicapte passagiers veelal op het slaapbed achterin de cabine plaatsnemen, terwijl de cliënt op de passagiersstoel zit. Daar werd in de praktijk meestal niet moeilijk over gedaan. Totdat vorig jaar een begeleidster van het bed gleed en met haar hoofd op het dashboard terechtkwam. Nadat een letselschadeadvocaat hier een zaak van had gemaakt en een schadeclaim eiste, hebben meerdere verzekeraars hun polissen aangescherpt.

Geen duidelijkheid

Dit heeft uiteindelijk geleid tot een aansprakelijkheidsstelling van de Truckrun. Wat die aansprakelijkheid betreft zijn er op dit moment nog veel juridische vragen en geen eensluidende duidelijke antwoorden. Op dit moment is het niet duidelijk of de eigenaar en/of chauffeur van de truck verzekerd is voor het meerijden in de Run. Daarnaast speelt nog het feit dat het niet geheel duidelijk is hoeveel personen (ook verzekering-technisch) er überhaupt, en al zeker niet zonder gordel, mee mogen rijden. ‘’Tot op heden hebben wij nog geen duidelijkheid over deze kwesties en is ook niet duidelijk waar bij een eventueel incident de aansprakelijkheid ligt’’, zegt voorzitter Paul Driessen, namens het bestuur van de Stichting Truckrun Horst aan de Maas. ‘’Wij hebben de laatste week bij verzekeringsmaatschappijen, ondernemers en advocaten advies ingewonnen maar dat heeft niet de gewenste duidelijkheid opgeleverd’’. 

Pijn

‘’Hoewel de kans op een “vergelijkbaar” incident zeer klein is, vinden wij als Stichting Truckrun Horst aan de Maas het organiseren van de Run met al deze onzekerheden zowel juridisch als moreel niet verantwoord. Na veel bestuurlijk overleg en alles afgewogen hebbende, kunnen wij niet anders dan besluiten de Run voor zondag 16 april 2023 af te gelasten. Wij doen dit met verschrikkelijk veel pijn, teleurstelling en verdriet. Wij denken hierbij vooral aan de gevoelens die dit zal oproepen bij de doelgroep waar wij het eigenlijk voor doen, hun begeleiders, de chauffeurs, de ondernemers, sponsoren, vrijwilligers en zeker ook de mensen die ons al jaren vanaf de zijlijn toejuichen en iedereen die ons een warm hart toedraagt’’.

2024

Wat de toekomst betreft, betekent dit nog zeker geen definitief einde voor Truckrun Horst aan de Maas. ‘’Wij zijn nog steeds bezig om meer duidelijkheid te verkrijgen over de ontstane situatie en kijken nu al vooruit naar de mogelijkheden om de Truckrun editie 2024 te kunnen organiseren. Ondanks dat dit een vervelende en verdrietige boodschap is hopen wij dat jullie begrip hebben voor het genomen besluit’’, aldus de organisatie.