Veel belangstelling voor oogstdemo

Horst Zakelijk 25 augustus 2023

Vrijdag vond er een unieke oogstdemonstratie plaats van CANN, een samenwerking tussen hennepteler/verwerker HempFlax en John Deere dealer GroeNoord in Horst.  

Afgelopen voorjaar werden er in Noord-Limburg tientallen hectares vezelhennep gezaaid door loonbedrijf Gebr. De Boer uit Lottum. Vezelhennep wordt toegepast als grondstof voor duurzaam bouwmateriaal en staat momenteel zeer sterk in de belangstelling.

Ontwikkeling

Nadat al jaren de teelt van vezelhennep in het noorden van Nederland serieus in opkomst is, worden nu ook in Limburg grote stappen gezet. In samenwerking met verwerker Hempflax en diverse innovatieve bouwbedrijven, worden er nieuwe (regionale) toepassingen ontwikkeld en word onderzocht hoe de teelt coöperatief opgeschaald kan worden. De teelt van vezelhennep past in de ontwikkeling die al enige jaren in Limburg wordt gestimuleerd, namelijk die van het experimenteren en waar mogelijk door ontwikkelen van – voor onze regio – ‘nieuwe’ teelten die duurzame kansen bieden voor zowel de landbouw als voor de betreffende marktpartijen die zoeken naar alternatieve en hernieuwbare grondstoffen.

Wij namen een kijkje bij de demonstratie.