rechtspraak_7458

Vergunning voor lozen afvalwater bioraffinaderij vernietigd

Grubbenvorst Algemeen 14 april 2022

De toekomstige Duitse mestverwerkingsfabriek Raps Mühle Seligenstadt (RMS) in Grubbenvorst krijgt geen vergunning voor het afvalwater lozen op het nabijgelegen De Gekkengraaf. De Raad van State heeft de vergunning op woensdag vernietigd.


RMS heeft plannen om in Grubbenvorst een bioraffinage-installatie te realiseren waar mest, bermgras en vaste mest vergist en verwerkt wordt tot groen gas, CO2, organische meststoffen en ‘schoon‘ water. Echter maakten Vereniging Behoud de Parel en Vereniging Leefmilieu eerder bij de rechtbank Limburg bezwaar tegen de door het waterschap verleende vergunning. Volgens de verenigingen is er niet genoeg onderzoek gedaan naar de risico’s van vervuiling van het afvalwater voor het milieu. De rechtbank Limburg verklaarde het beroep in april 2020 gegrond en voegde een aanvullend voorschrift toe aan de watervergunning. De verenigingen vonden het aanvullende voorschrift niet ver genoeg gaan en zijn tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep gegaan bij de Raad van State. In reactie op het hoger beroep van de milieuverenigingen heeft ook het waterschap een incidenteel hoger beroep ingediend.


Gegrond

De milieuorganisaties wijzen er op dat in de stoffenlijst waar RMS bij de lozing onderzoek naar moet doen uitsluitend gewasbeschermingsmiddelen zijn genoemd. RMS hoeft geen onderzoek te doen naar medicijnresten in het afvalwater. Bovendien wordt voor de meeste stoffen ten onrecht een detectiegrens van 0,01 milligram per liter genoemd, in plaats van minstens 0,01 microgram per liter. Door de ruime detectiegrens zullen de meeste stoffen niet worden gedetecteerd. Verder zou de afvalwaterstroom elke maand moeten worden bemonsterd in plaats van slechts twee maal in de eerste 12 maanden. Ook zijn er in de vergunningen geen eisen gesteld aan de onafhankelijkheid van de monsterafname. De Raad van State vindt de ingebrachte bezwaren gegrond.