Vriendenactie Wittenhorst groot succes

Horst Economie 29 april 2024

Aan het begin van dit kalenderjaar werd binnen Wittenhorst de ‘Vrienden van Wittenhorst’ gelanceerd. Een kleine vier maanden later mag dat initiatief al een succes worden genoemd. 

Ruim zeventig personen helpen de club als vriend op een laagdrempelige en toegankelijke manier. 

Initiatief

Hoe het balletje is gaan rollen? Mike van Hoenselaar, één van de initiatiefnemers weet er wel antwoord op: “Ik ben ooit een keer bij een andere lokale club geweest waar ze een Club van 50 hadden, een soortgelijk initiatief. Met mijn eigen bedrijf ben ik daarnaast sponsor van Wittenhorst geweest, maar ik wilde ook écht persoonlijk wat toe kunnen voegen. Ik denk dat veel mensen datzelfde gevoel hebben. Toen dacht ik: volgens mij zou het een goed idee zijn om de Vrienden van Wittenhorst te lanceren. Ik heb daarvoor een document gemaakt en dat naar het bestuur gestuurd.” 

Na verloop van tijd werd Van Hoenselaar door de huidige Wittenhorst-voorzitter Bart Joosten in contact gebracht met Fer Kleuskens. “Fer dacht er hetzelfde over als ik. Het bleek zelfs dat er vroeger al een soortgelijk initiatief was binnen de club, maar dat dat was verwaterd. Fer vroeg zich ook af waarom dat er niet meer was. Zodoende is het balletje gaan rollen en is het eigenlijk vrij snel gegaan.” Wat heet. Er werd een speciale commissie opgericht die bestaat uit vier personen en in de eerste maanden volgden al zeventig aanmeldingen. “Voor 100 euro per jaar kun je lid worden”, legt Kleuskens uit. “Met het bedrag dat wordt opgehaald worden zaken bekostigd binnen de club. Er zijn uiteraard altijd heel veel ideeën binnen een club als Wittenhorst, die niet altijd waargemaakt kunnen worden. Dat is ook begrijpelijk; met dit initiatief hopen we juist die ideeën die al een tijdje liggen of waar vrijwilligers mee rondlopen wél te kunnen verwezenlijken. Eens per jaar worden de ideeën die dat jaar aangedragen zijn beoordeeld en op een speciaal georganiseerde vriendenavond. De vrienden en vriendinnen van de Vrienden van Wittenhorst bepalen hoe het beschikbare budget wordt besteed, niet het bestuur. We hebben voor het eerste jaar gekozen om te investeren in zaken voor de jeugd. Die doelgroep gaat iedereen immers aan het hart. Het is fraai te zien dat er al veel verschillende ideeën zijn geopperd, uiteenlopend van een kleine mobiele tribune, een Teq One tafel tot een EHBO-cursus voor het jeugdkader. Onze eerste vriendenavond is 24 mei aanstaande", aldus Kleuskens.

Gezamenlijke waarde

Op de vraag wat de kracht is van dit initiatief geeft Van Hoenselaar aan: “Iedereen die zich aansluit doet dat vanuit een gezamenlijke waarde en draagt graag zijn steentje bij aan onze vereniging. Daarom hebben we het ook een vriendengroep genoemd, we hebben er verder geen baat bij, zoals een sponsor dat vaak wel zoekt.” Voor die gedachte blijkt dus, nu al, een aardig draagvlak te zijn: “We ontvangen veel reacties en merken dat het zich rondpraat. Mensen staan achter ons initiatief. Onze droom is om ooit honderd vrienden te halen, het is prachtig te zien dat we daar al hard naar op weg zijn.” Bart vult nog aan: "De kracht van onze gemeenschap is enorm; deze betrokkenheid en binding zijn onmisbaar. Dit initiatief is een prachtig voorbeeld van hoe je met minimale verplichtingen toch een grote impact kunt maken in een vereniging. We zijn ontzettend trots dat de commissie dit in zo'n korte tijd tot een succes heeft gemaakt."