Watergemaal zorgt voor rotte-eierenlucht in Horst

Horst 112 12 augustus 2023

Een stinkend zaakje zaterdagmiddag in Horst. De brandweer ging op onderzoek uit voor een vreemde lucht aan de Haammakerstraat en Blauwververstraat in Horst. Omwonenden roken een vreemde geur, vertrouwden het niet en waarschuwden de brandweer. 

Metingen

Niet alleen daar maar ook in meerdere  straten in de omgeving van Berkelsbroek werden putdeksels geopend en gecontroleerd. Er was in de omgeving een sterke geur van rotte eieren l/ammoniak waarneembaar. Er zijn  meerdere metingen verricht waarbij de waardes flink opliepen. Ook werd in een put damp waargenomen die in eerste instantie chemisch leek te zijn. 

Putten

Na telefonisch overleg is uiteindelijk de Officier van Dienst van de brandweer gealarmeerd en kwam ter plaatse. De gecontroleerde putten werden in kaart gebracht. Ook de Adviseur Gevaarlijke Stoffen kwam ter plaatse en heeft met speciale apparatuur metingen verricht. 

Watergemaal

Uiteindelijk bleek de geur afkomstig te zijn van een watergemaal waar water in combinatie met bladeren van bomen een rottingsproces krijgen. De brandweer heeft met water een aantal leidingen gespoeld.