Week tegen de Mensenhandel: organisaties bundelen krachten met 'Onze ogen op mensenhandel'-campagne
Tijdens de week tegen Mensenhandel, van 14 tot en met 18 oktober, slaan gemeentes samen met de Rijkoverheid, maatschappelijke organisaties en betrokken inwoners de handen ineen om mensenhandel zichtbaar te maken en tegen te gaan. Met de campagne 'Onze ogen op mensenhandel' wordt aandacht gevraagd voor de signalen van mensenhandel die vaak onopgemerkt blijven.
Mensenhandel is onder andere het werven, vervoeren, overbrengen, opnemen of huisvesten van een persoon, met het doel die persoon uit te buiten.
Komt veel voor
Mensenhandel komt nog te veel voor. Er zijn veel verschillende vormen van mensenhandel, zoals seksuele-, arbeids-, en criminele uitbuiting. Slachtoffers hebben vaak te maken met dwang, geweld en misleiding. Dit maakt het vaak erg lastig om zelf uit de situatie te stappen. Ook is mensenhandel niet altijd even zichtbaar. Daarom is het belangrijk om onze ogen open te houden voor signalen en deze te melden. Door samen deze signalen beter op te merken, kan men mensenhandel aanpakken.
Campagne ‘Onze ogen op mensenhandel’
Deze campagne richt zich op bewustwording en het vergroten van de herkenning van signalen, zodat meer mensen leren hoe ze mogelijke slachtoffers kunnen helpen. Door te laten zien hoeveel ogen gericht zijn op dit probleem, hoopt de Gemeente Horst aan de Maas een duidelijk signaal af te geven: mensenhandel gebeurt vaker dan je denkt, en je moet goed opletten om de signalen te herkennen.
Gedurende deze week vinden er verschillende activiteiten plaats, zoals voorlichtingsbijeenkomsten, workshops en trainingen, waarin mensen leren hoe ze signalen van mensenhandel kunnen herkennen en melden. Op onzeogenopmensenhandel.nl is meer informatie te vinden over mensenhandel en de campagne ‘Onze ogen op mensenhandel’. Hier kun je onder andere korte video’s bekijken waarin de verschillende vormen van uitbuiting zichtbaar worden gemaakt en is een overzicht te vinden van de deelnemende partijen.