Werkzaamheden natuurparel Broekhuizerbroek

Broekhuizen Lottum Melderslo Swolgen Algemeen 17 april 2024

Op de Swolgenderheide worden al een tijd werkzaamheden uitgevoerd. Reden is dat Waterschap Limburg de bergings- en afvoercapaciteit van beek de ''Boabel'' in gebied Broekhuizerbroek wil vergroten. Het gebied wordt belast met gebiedsvreemd water en is de laatste jaren verdroogd. 

Dit natuurgebied bestaat uit vochtige graslanden, moerassen, uitgeveende plassen en omliggende broekbossen en behoort tot de eerste gebieden die in opdracht van de Provincie Limburg door het waterschap worden aangepakt in het kader van de verdrogingbestrijding. 

Belast

Door de afwatering van de Langevense loop vanuit het zuidwesten om te leiden via de Boabel wordt de Natte Natuurparel niet langer belast met gebiedsvreemd water uit het omringende landelijke, overwegend agrarische gebied.  

Vergroot

Daarnaast kan het gebiedseigen water meer vastgehouden worden omdat er geen doorvoer richting de Broekhuizermolenbeek nodig is. Om de omleiding van het gebiedsvreemde water te realiseren wordt de Langevense loop afgesloten en de bergings- en afvoercapaciteit van de Boabel vergroot.