onderwijs school-nuhadm

Wethouder Bouten en Limburgse gemeenten roepen minister op om verplaatsing doorstroomtoets

Horst Sevenum America Broekhuizen Broekhuizenvorst Evertsoord Griendtsveen Grubbenvorst Hegelsom Kronenberg Lottum Meerlo Melderslo Meterik Swolgen Tienray Politiek 10 juli 2023

Wethouder Roy Bouten (PvdA) van Horst aan de Maas heeft, samen met 31 andere wethouders onderwijs in Limburg, een brief geschreven aan demissionair-minister Dijkgraaf van onderwijs om af te wijken van de vaste periode waarin de doorstroomtoets wordt afgenomen, de vroegere CITO-toets. Dat deze toets moet worden afgenomen met (de aanloop naar) carnaval valt voor vrijwel alle scholen in Limburg verkeerd.

De minister wil dat de leerlingen van groep 8 de toets in de week voor de carnaval maken. De wethouders schrijven in de brief dat de leerlingen vanwege de carnavalsperiode niet volledig kunnen deelnemen aan activiteiten op de school. Dat heeft volgens de bestuurders impact op de leerlingen.

Oproep

Bouten heeft samen met Felix van Ballegooij (wethouder Roermond) en Daan Janssen (wethouder Venray) het initiatief genomen om te komen tot een brede oproep. "Met de wethouders onderwijs van alle 31 Limburgse gemeenten hebben we daarom een brief gestuurd aan demissionair-minister Dijkgraaf van onderwijs. We roepen hem op om tot flexibiliteit", aldus Bouten. "De flexibiliteit die scholen de ruimte geeft om een keer in de zoveel jaar te mogen afwijken van de nu in de wet vastgelegde periode waarin de doorstroomtoets moet worden afgenomen. In het belang van de kansengelijkheid en ontwikkeling van onze kinderen. Tot wereldburgers die met een open blik midden in hun lokale gemeenschappen staan. Zodat ook onze denkers en doeners van de toekomst met dezelfde kansen door kunnen stromen naar het voortgezet onderwijs."