Winter fantasy voor het hele gezin

Lottum Zien & Doen 11 januari 2024

Het regionale symfonieorkest Quintessence geeft op zaterdag 13 januari een bijzonder concert in de kerk van Lottum. Op het programma staan twee wereldberoemde werken: de Peer Gynt Suites van Grieg en de Schilderijententoonstelling van Moussorgsky. 

Ze krijgen extra glans door de medewerking van Anneke Miggiels als verteller én de schilderijen die kinderen van diverse basisscholen hebben gemaakt.

Muziek saai?

"Klassieke muziek saai? Echt niet!" zegt Roel Verheggen lachend. Sinds de oprichting van orkest Quintessence vervult hij de rol van eerste fluitist en bedenkt hij samen met de muziekcommissie nieuwe projecten. "Vorig jaar brachten we De Notenkraker en dat was een groot succes, mede door de bijna 100 jonge dansers. Dit jaar wilden we weer iets programmeren dat ook voor kinderen interessant is. De twee werken die we met Winter Fantasy uitvoeren zijn daarvoor uitermate geschikt. Het is tot de verbeelding sprekende muziek die gemakkelijk in het gehoor ligt."

Dirigent Geert Mooren is het daarmee eens: "Zowel Peer Gynt als de Schilderijententoonstelling zijn prachtige werken met voldoende uitdaging voor het 50-koppige orkest, waarin ook diverse musici uit Horst aan de Maas spelen. Daarnaast komen er uit beide muziekstukken beroemde melodieën die iedereen kent, zoals de 'Morning mood' of 'Grote poort van Kiev'. Het is muziek die elk jaar een hoge positie bereikt in de klassieke muziek top 400."

Les voor scholen

Verheggen maakte voor de schilderijententoonstelling een lesbrief voor basisscholen. "Ik nam filmpjes op waarin ik de diverse schilderijen voor de kinderen introduceer met als challenge om zelf een schilderij bij een van de delen te maken. Daarbij moesten de kinderen goed luisteren naar de muziek", legt hij uit. Ondertussen hebben diverse lokale basisscholen de lesbrief gebruikt en worden de schilderijen die leerlingen gemaakt hebben tijdens het concert geëxposeerd. Verheggen is er blij mee: "Geweldig om die creativiteit die voortkomt uit de muziek te zien!"

"Het wordt echt een concert voor het hele gezin', vult Mooren aan. "Anneke Miggiels vertelt op prachtige wijze het verhaal van de ondeugende jongen Peer Gynt, gespeeld door Gideon Aarts. Echt een sprookje, en zeker met die mooie muziek. Dat is puur genieten!"

Het concert begint op 13 januari om 15:00 uur in de Gertrudiskerk in Lottum. Tickets via https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/winter-fantasy of verkrijgbaar aan de deur.